עשרה טיפים שעובדים


אחד התפקידים החשובים שלנו כהורים הוא להציב לילדינו גבולות חינוכיים. אבל חשוב שנעשה זאת בצורה שמלמדת אותם לקחת אחריות, מעודדת מוטיבציה פנימית, עוזרת להם לבנות ערך עצמי חיובי וגורמת להם להרגיש נאהבים. ילדים שמחונכים בצורה כזו אינם זקוקים לאמץ דרכים לא ראויות או מסוכנות על מנת להרגיש שהם שייכים או שיש להם כוח.

להלן 10 דרכים לגרום לילדים להרגיש בטוחים ולגדול בצורה תקינה מבחינה רגשית:

  1. הצע לילדך זמן אמיתי
    איכות הזמן שאתם מבלים עם ילדיכם, ולאו דווקא כמות הזמן, משפיעה עד מאד על הערך העצמי שלהם. החיים האינטנסיביים שלנו גורמים לנו לחשוב כל הזמן על הדבר הבא שאנו צריכים לעשות במקום למקד 100% תשומת לב בילד ובמה שהוא מספר לנו כרגע. לעתים אנו עושים את עצמינו מקשיבים ובעצם מתעלמים מהניסיון של הילד לתקשר איתנו.עבור הילד, תשומת לב שלילית עדיפה על חוסר תשומת לב. לכן, מיקוד תשומת הלב המלאה שלנו בילד, אפילו למשך מספר דקות, לאורך היום, יפחית את הצורך שלו להשיג תשומת לב בדרכים שליליות.כמו כן, חשוב לזכור שרגשות אינם “מוצדקים” או “לא מוצדקים”. הם פשוט קיימים. אז כשהילד אומר “אבא, אתה אף פעם לא משחק איתי” (למרות שרק הבוקר שיחקת איתו), הוא מבטא את מה שהוא מרגיש. במקרה כזה הכי טוב לשקף לו את רגשותיו ולומר: “כן, אני מבין שאתה מרגיש שאנחנו לא מבלים מספיק זמן ביחד”.
  2. עשה יותר. דבר פחות
    מחקרים סטטיסטיים הוכיחו שההורה הממוצע דורש מילדיו כ 2000 דרישות ביום! אז לא פלא שהילדים מפתחים “חירשות הורים”. אז במקום לנדנד או לצעוק, תשאלו את עצמכם – “איזו פעולה אוכל לנקוט?” למשל, אם ביקשתם עשרות פעמים מהילדים לזרוק את הבגדים המלוכלכים ישירות לסל הכביסה, תפסיקו לבקש ותתחילו לכבס רק את הבגדים שנמצאים בסל הכביסה. אם הודעתם שארוחת הצהריים מוגשת עכשיו, פנו את השולחן לאחר שסיימתם לאכול ואל תגישו לילד את ארוחתו לאחר מכן. זכרו: מה שאתם עושים משפיע יותר מאשר מה שאתם עושים.
  3. תן לילדים הזדמנויות נאותות להרגיש בעלי כוח
    ילדים צריכים להרגיש שיש להם כוח. כאשר תיתן לילדים שלך דרכים חיוביות להרגיש בעלי כוח, תפחית בצורה משמעותית את כמות מאבקי הכוח במשפחה. ישנן הרבה דרכים לתת לילד להרגיש בעל ערך וחזק: תתייעץ איתו, תן לו אפשרויות בחירה, תן לו לעזור בהכנת ארוחה, תן לו לעזור בקניות. ילד בן שנתיים יכול לשטוף כלים מפלסטיק, לשטוף ירקות או לשים מפיות על השולחן.לעתים קרובות אנו מעדיפים לעשות הכול לבד כי זה הולך יותר מהר ואנחנו עושים עבודה יותר טובה, אבל התוצאה היא שהילדים לא מרגישים בעלי ערך.
  4. השתמש ב”תוצאות טבעיות”
    שאל את עצמך “מה יקרה אם אני לא אתערב בכלל במצב שנוצר”. למשל, אם ילדתך שכחה את הסנדוויץ’ שלה, אל תביא לה אותו לבית הספר ותן לה הזדמנות למצוא פתרון, או לחוות את התוצאה ובכך ללמוד לקחת אחריות על מעשיה. כאשר אנו מתערבים ללא צורך, אנו מונעים מהילדים שלנו את ההזדמנות ללמוד מהן התוצאות של מעשיהם. אם ניתן לתוצאות לדבר במקומנו (ללא “אמרתי לך שזה מה שיקרה….” וכד’), נוכל להימנע מפגיעה ביחסים ונחסוך הרבה מאד נדנודים ותזכורות.
  5. שאל את עצמך “מה הילד שלי מנסה להגיד לי”
    כאשר ילדים מתנהגים בצורה “רעה”, הם בדרך כלל מנסים להגיד לנו משהו על צורך בסיסי שלהם שלא נענה. אולי הילד עייף, או משועמם, ואולי הוא מרגיש לא אהוב. כאשר הצרכים הבסיסיים של ילדים מקבלים מענה, אין להם צורך להתנהג בצורה לא נאותה.
  6. צא מהקונפליקט
    אם הילד שלך בוחן אותך על ידי התקף זעם או כעס או דיבור לא מכבד, רצוי שתצא מהחדר ותגיד לילד שאתה תהיה בחדר השני אם הוא רוצה “לנסות שוב” לדבר איתך. תאמר זאת בטון דיבור מאד רגוע.
  7. הפרד בין המעשה לעושה
    המנע מלהגיד לילד שהוא “רע”, שכן זה פוגע ישירות בערך ובדימוי העצמי שלו. תעזור לילדך להבין שאתה אוהב אותו אבל שאתה לא מוכן לקבל את התנהגותו. על מנת לפתח ערך עצמי בריא חשוב שהילד ידע שהוא אהוב, לא משנה מה הוא עושה. אל תנסה להניע את ילדך על ידי מניעת אהבתך אליו. אם אתה לא בטוח, שאל את עצמך “האם המעשה החינוכי שלי בנה או פגע בדימוי העצמי של הילד שלי?”
  8. היה תקיף וחביב בעת ובעונה אחת
    אמור לילדתך בת ה 5 שאם היא לא לבושה עד שהשעון מצלצל אתה תרים אותה ותכניס אותה למכונית כפי שהיא. אמור לה שהיא יכולה להתלבש במכונית או בגן. אם היא לא מוכנה בשעה היעודה, תרים אותה על הידיים בתקיפות אך בעדינות, וללא נדנודים נוספים. שאל את עצמך “האם השתמשתי באיומים או באהבה על מנת להניע את ילדתי?”
  9. זכור תמיד את המטרה ארוכת הטווח
    רובנו עסוקים בלשלוט במצב כאן ועכשיו בצורה הכי קלה. אנו מחפשים תמיד את הפתרון המהיר. דבר זה גורם לעתים קרובות לילדים להרגיש נשלטים וכתוצאה מכך מעודד התנהגויות בלתי רצויות. אבל אם נהיה הורים שזוכרים איך אנחנו רוצים שהילדים שלנו יהיו כשיהיו גדולים, נהיה הורים מודעים יותר. למשל, כאשר נותנים לילד “פליק” מלמדים אותו להשתמש בהתנהגות תוקפנית על מנת להשיג את מה שהוא רוצה.
  10. היה עקבי ועמוד במילה שלך
    אם יש לך הסכם על הילד שלך שאתה לא קונה לו ממתקים בחנות, אל תיכנע לתחנוניו, דמעותיו, דרישותיו או כעסיו. הילד שלך ילמד לכבד אותך יותר אם תתכוון למה שאתה אומר ותהיה עקבי.